Saturday, April 5, 2014

Netiquette Quote of The Day - Via Netiquette IQ



In my soon to be be published book about Netiquette for job seekers, recruiters and hiring managers, I have been writing a chapter about escalating a job application. I thought it would be fitting to have a quote about this dynamic and I found this one.
==========================================
"The man who complains about the way the ball bounces is likely to be the one who dropped it."— Lou Holtz
=======================================
Great Reasons for Purchasing Netiquette IQ
·         Get more email opens.  Improve 100% or more.
·         Receive more responses, interviews, appointments, prospects and sales.
·         Be better understood.
·         Eliminate indecision.
·         Avoid being spammed 100% or more.
·         Have recipient finish reading your email content. 
·         Save time by reducing questions.
·         Increase your level of clarity.
·         Improve you time management with your email.
·        Have quick access to a wealth of relevant email information.
Enjoy most of what you need for email in a single book.
===========================================
In addition to this blog, I have authored the premiere book on Netiquette, " Netiquette IQ - A Comprehensive Guide to Improve, Enhance and Add Power to Your Email". You can view my profile, reviews of the book and content excerpts at:

 www.amazon.com/author/paulbabicki


 If you would like to listen to experts in all aspects of Netiquette and communication, try my radio show on BlogtalkRadio  and an online newsletter via paper.li.I have established Netiquette discussion groups with Linkedin and  Yahoo I am also a member of the International Business Etiquette and Protocol Group and Minding Manners among others. I regularly consult for the Gerson Lehrman Group, a worldwide network of subject matter experts and I have been contributing to the blogs Everything Email and emailmonday . My work has appeared in numerous publications and I have presented to groups such as The Breakfast Club of NJ Rider University and  PSG of Mercer County, NJ.

video


The world's most popular email product is Gmail. Obviously, when there are new changes or enhancements, it is newsworthy. Here are some new features


Gmail to Undergo Facelift With Snooze Button, Email Pinning And Extra Tabs
International Business Times
By Pavithra Rathinavel | April 4, 2014 12:23 AM EST
Google is testing out an assortment of new features for its Gmail. This includes a snooze button, email pinning and extra tabs.
Snooze Button
Snooze button ensures important emails are not forgotten in the pile up of new emails. When you get an email, you can hit the snooze button and set the timer. In the mean time, the snoozed email appears as "read email" until the timer goes off. The mail will find its way back to the top of the mail stack and turns unread. According to geek.com, "You can choose to "snooze" an email for a couple of hours or several weeks depending on your need, and you can snooze messages over and over again."

REUTERS/Stephen Lam
Apparently, this snooze button is not a brand new feature, "When Mailbox (owned by Dropbox) was launched, the ability to "snooze" an email and have it resurface at the top of your inbox was one of its exciting features," TechCrunch cited.
Google seems to have taken a cue from Mailbox to incorporate the same feature in Gmail and make emailing more relevant to recent times.
Extra Tabs
Gmail users can expect many tabs than what we already have. The extra tabs will help sort the emails better. As reported, in addition to the existing tabs like Primary, Social, Promotions, Updates, Forums, Google plans to add tabs for Travel, Purchases (for receipts etc.) and Finance.
Email Pinning
Email pinning is a feature where you can pin a particular email so that it stays on top of the email stack until you unpin it. There is a toggle switch associated with the pin, using which you can either see the pinned email or you can make the email go back to its original position in the Inbox.
There is no official word from Google in any of these new additions/features to Gmail. But if reports were true, these features are in testing phase.

Netiquette Quote of The Day - Our Email IQ Test!


Yesterday's blog was our Netiquette IQ test. If you did not take it, please do so and see if you can score an 88%. You will then be a Netiquette genius! If not, well . . . consider the book I authored and described below!


"industry best practice" is more likely to mean industry lowest common denominator

 Jason Yip on Twitter.
=======================================
Great Reasons for Purchasing Netiquette IQ
·         Get more email opens.  Improve 100% or more.
·         Receive more responses, interviews, appointments, prospects and sales.
·         Be better understood.
·         Eliminate indecision.
·         Avoid being spammed 100% or more.
·         Have recipient finish reading your email content. 
·         Save time by reducing questions.
·         Increase your level of clarity.
·         Improve you time management with your email.
·        Have quick access to a wealth of relevant email information.
Enjoy most of what you need for email in a single book.
===========================================
In addition to this blog, I have authored the premiere book on Netiquette, " Netiquette IQ - A Comprehensive Guide to Improve, Enhance and Add Power to Your Email". You can view my profile, reviews of the book and content excerpts at:

 www.amazon.com/author/paulbabicki


 If you would like to listen to experts in all aspects of Netiquette and communication, try my radio show on BlogtalkRadio  and an online newsletter via paper.li.I have established Netiquette discussion groups with Linkedin and  Yahoo I am also a member of the International Business Etiquette and Protocol Group and Minding Manners among others. I regularly consult for the Gerson Lehrman Group, a worldwide network of subject matter experts and I have been contributing to the blogs Everything Email and emailmonday . My work has appeared in numerous publications and I have presented to groups such as The Breakfast Club of NJ Rider University and  PSG of Mercer County, NJ.



Friday, April 4, 2014

Netiquette Core Pricipals, A Test - Netiquette IQ

Please take this test, if you receive an 88%, you are a Netiquette genius. If not, consider the book, "Netiquette IQ, A Comprehensive Guide to Improve Enhance . . ." and which is below.

 




1.

Netiquette IQ Test

What should your “from” field show?
A)   Your service provider; B)  Your full name;  
C)  Your desired reply address;  
D)  Your nickname, E)  All of the above

2.


What should the “to” field show?
A)   Desired public recipient(s);
B)  Anyone who wishes to receive the message;  
C)  Both A and B; D)  Neither A or B, E)  None of the above

3.


Who should be in a “cc” field?
A)   Those not expected to reply; 
B)  Those who need to know the content;  
C)  Those in any preceding message;  
D)  Both A & B, E)  None of the above

4.


Subject fields should:
A)   Never be blank; B)  Be changed for different topics;
C)  Left unchanged when an initial direct reply is given; 
D)  Not exceed 10-12 words, E)  All of the above

5.


Subject fields:
A)   Do not require capitals; B)  Should end with a punctuation mark;  
C)  Should not include links; D)  Can have all capitals if urgent,  
E)  Use normal punctuation except the end of the entry

6.


A recipient in a cc field should:
A)   Never reply; B)  Reply only to appropriate people; 
C)  Include others when replying; D) Reply only to the sender, E)  A & C

7.


When a recipient is in a “Bcc” field, one:
A)   Can forward a message;  
B)  Should never forward the message;  
C)  Should only forward to a new recipient; 
D)  Ought to reply if deemed important, E)  Both B & D 

8.


A subject field:
A)   Can comprise the entire message; 
B)  Can be partially changed by a replier;
C)  Can be fully changed by a replier,
D)  Both A & B, E)  Both A & C

9.


Salutations:
A)   Should always be used; B)  Are only needed in business email;  
C)  Should never use nicknames; D)  Should include official titles, 
E)  Both A & C

10.


Salutations should:
A)   Include all To and cc recipients; B)  Only include To: recipients;  
C)  Usually have more than one word; 
D)  Be followed by a colon or comma, E)  B, C and D

11.


Salutations should include:
A)   Someone’s first and last names; B)  No abbreviations;  
C)  A capital for the first word; D)  All of the above,
E)  None of the above

12.


When multiple people are addressed in a salutation:
A)   Always spell out everyone’s name and title;  
B)  “To All” can always be used;  
C)  “Sirs” can be used if all are male; 
D)  All of the above, E)  None of the above

13.


If an email is to a stranger,
A)   The reason for the email should be stated first;
B)  An introduction should be done first;  
C) An introduction and purpose can be done in either order;
D)  A purpose is not necessary, E)  None of the above

14.


Font sizes in email should:
A)   Be 8-10 point  B)  Be determined by the font style; 
C)  Use regular text but all italics is acceptable; D)  Be 10-12 point, E)  Both C & D

15.


Which of the following are the most common type of email:
A)   Spam; B)  Personal; C)  Business; D)  Social, E)  Commentary

16.


Formal email should not have:
A)   Concise descriptions; B)  The pronoun “I”; 
C)  Acronyms; D)  Any threads, E)  All threads

17.


Which of these are acceptable as a full email
A)   Thank you; B)  You bet; C)  Sorry; D)  A & C, E)  A & B

18.


Which of the following are correct for normal email:
A)   12:00 noon; B)  12 pm; C)  12:00 pm; D)  1200 hours, E)  Noon

19.


Attachments should:
A)   Be equal or less than 10MB; B)  Always be used for resumes;  
C)  Have short titles (four words or less);
D)  None of the above, E)  A, B & C

20.


When sending an urgent email:
A)   Flags should always be used;  
B)  Multiple exclamation marks should be used in the address field;
C)  Be stated as “Urgent” in the address field;  
D)  All of the above, E)  None of the above

21.


According to surveys, most email users:
A)   Believe they check less than they do;  
B)  Respond less quickly than they actually do; 
C) Write worse email than they believe they do; 
D)  All of the above, E)  None of the above

22.


Which of the following is acceptable for using parentheses:
A)   Adding information; B)  Adding an afterthought;  
C)  Adding a personal opinion; D)  All of the above, E)  None of the above

23.


Personal email policy should include:
A)   A signature template;
B)  Auto replies for absences longer than 48 hours; 
C)  A disclaimer; D)  A tone checker,  
E)  Auto correction for spelling

24.


When replying to an email:
A)   Reply within 24 hours even on holidays; 
B)  Do not include the original attachment; 
C)  Keep the original email above the reply;  
D)  Do not include an additional attachment, E)  None of the above

25.


When should an email not be responded to:
A)   When it is spam; B)  When a sender delivers two thank you’s;  
C)  To an auto-reply; D)  All of the above, E)  A & B only

1C



2A


3D


4E


5E


6D


7B


8B


9A


10E


11C


12C



13B


14D


15A


16E


17A


18E


19B


20E


21D


22D


23A


24B


25D





=======================================
Great Reasons for Purchasing Netiquette IQ
·         Get more email opens.  Improve 100% or more.
·         Receive more responses, interviews, appointments, prospects and sales.
·         Be better understood.
·         Eliminate indecision.
·         Avoid being spammed 100% or more.
·         Have recipient finish reading your email content. 
·         Save time by reducing questions.
·         Increase your level of clarity.
·         Improve you time management with your email.
·        Have quick access to a wealth of relevant email information.
Enjoy most of what you need for email in a single book.
===========================================
In addition to this blog, I have authored the premiere book on Netiquette, " Netiquette IQ - A Comprehensive Guide to Improve, Enhance and Add Power to Your Email". You can view my profile, reviews of the book and content excerpts at:

 www.amazon.com/author/paulbabicki


 If you would like to listen to experts in all aspects of Netiquette and communication, try my radio show on BlogtalkRadio  and an online newsletter via paper.li.I have established Netiquette discussion groups with Linkedin and  Yahoo I am also a member of the International Business Etiquette and Protocol Group and Minding Manners among others. I regularly consult for the Gerson Lehrman Group, a worldwide network of subject matter experts and I have been contributing to the blogs Everything Email and emailmonday . My work has appeared in numerous publications and I have presented to groups such as The Breakfast Club of NJ Rider University and  PSG of Mercer County, NJ.